Android tablet batterij gaat snel leeg en andere accuproblemen

Heb jij een Android tablet van Samsung, Lenovo, Asus, Acer of een ander merk, en gaat jouw batterij wel heel snel leeg? Dan zijn hier gelukkig een aantal oplossingen voor die jouw tablet een stuk langer laten meegaan. Lang niet altijd is een nieuwe batterij de meest noodzakelijke oplossing.

In dit artikel duiken wij van Repear dieper in batterij problemen waar Android tablets mee te maken krijgen, en wat jij kan doen om dit op te lossen vanuit huis.

Mijn Android tablet batterij gaat heel snel leeg

Het is geen geheim dat tablets en smartphones accu’s hebben die met veel gebruik achteruit gaan. Toch zijn er meerdere redenen waarom jouw accu wel heel snel van 100% naar 0% gaat. Loop de volgende stappen af en bedenk wat jij kan doen om dit te voorkomen.

Te veel apps en tabbladen open

Veel mensen hebben niet door dat apps en tabbladen open blijven staan tijdens gebruik. Zodra je een applicatie wegklikt blijft het vaak in de achtergrond actief. Handig wanneer je snel tussen 2 apps wilt schakelen, je hoeft immers niet de gehele opstartprocedure te doorlopen. Toch gebruiken al deze apps een beetje stroom. Wanneer je 5, 10 of zelfs 20 apps op de achtergrond open hebt staan wordt jouw tablet langzaam en gaat de batterij ontzettend snel naar beneden. Sluit daarom altijd apps die je niet gebruikt.

Ditzelfde geldt voor tabbladen van je internetbrowser. Open je constant nieuwe tabbladen, vergeet dan niet de oude te sluiten.

Intensief gamen, video’s kijken en schermhelderheid

Dit is een logische reden, maar wel één die we benoemd moeten hebben.Wanneer je veel apps gebruikt die intensief zijn, zoals video’s en spelletjes gaat de batterij vele malen sneller leeg dan normaal. Dit is niet perse slecht voor je tablet, maar wel iets om rekening mee te houden.

Tevens heeft schermhelderheid een grote impact op de batterijduur. Onder normaal gebruik is 40-50% schermhelderheid genoeg. In zonnige omgevingen is een hogere helderheid juist handig.

Constant actieve Wi-Fi of Bluetooth zonder verbindingen

Iedere Android tablet is tegenwoordig voorzien van zowel Bluetooth als Wi-Fi. Super praktisch wanneer je er gebruik van maakt, maar wist je dat deze verbindingen energie gebruiken wanneer er niks verbonden is? Staat Wi-Fi en/of Bluetooth wel aan, maar heb je niks verbonden, dan zal de tablet constant rond lopen zoeken naar beschikbare apparaten en netwerken. Dit kost zoals je kan verwachten stroom. Alhoewel het geen groot verschil maakt kan het snel optellen samen met andere factoren. Daarom raden wij bij Repear altijd aan om Wi-Fi of Bluetooth uit te schakelen wanneer je hier geen gebruik van maakt op het moment zelf.

Hoge en lage temperaturen

Zowel tablets als smartphones lijden onder hoge en lage temperaturen. Jouw tablet heeft het het beste als de temperatuur eromheen rond kamertemperatuur ligt. Dit komt neer op 15-22 graden Celsius. Is het warmer, dan zal de tablet sneller oververhit raken en gaat de accu razendsnel achteruit. Is het kouder, dan zal jouw Samsung, Lenovo, Acer of andere Android tablet meer energie moeten leveren om dezelfde taken te doen. Houdt hier rekening mee en gebruik je tablet in de zomer bijvoorbeeld niet in de volle zon.

De Android tablet heeft moeite met opladen

Dit is een ander batterij probleem waar Repear veel mee te maken krijgt. Het lastige aan een accu die moeilijk oplaadt is dat er meerdere redenen voor kunnen zijn:

De oplader of kabel is slecht

Zit er een knik in de oplaadkabel of is deze opengescheurd? Dan kan dit veel invloed hebben op de laadsnelheid van jouw tablet. Dit is logisch, maar wist je ook dat slechte en namaak opladers/ kabels grote negatieve gevolgen voor jouw accu kunnen hebben?

Een goedkope lader heeft vaak geen controle gehad op de precieze wattage die het overbrengt. Het gevolg is dat de tablet constant stroom ontvangt op een snelheid die niet bedoeld is voor de tablet. Dit zorgt voor een slecht opladende tablet wiens accu op langere termijn onherstelbaar beschadigd raakt. Wij raden daarom altijd aan om officiële opladers te gebruiken van het merk zelf, of kwalitatieve en betaalbare opladers van erkende bedrijven zoals Repear.

De oplaadpoort is vies

Door maanden en jarenlang gebruik kan het zomaar gebeuren dat stof en lint zich ophoopt in de laadpoort van jouw Android tablet. Dit zorgt ervoor dat stroom moeilijk van de lader in de tablet kan komen. Gelukkig is dit heel simpel vast te stellen en schoon te maken. Richt een zaklamp in de oplaadpoort en inspecteer op vuil. Zie je dat de poort van binnen vies is? Dan kan je dit voorzichtig schoonmaken met een houten of plastic  tandenstoker of prikker. Gebruik geen metaal, dit kan krassen en schade geven aan de connectors.

Er is iets intern mis met de accu of tablet

Als je al deze problemen hebt uitgesloten rest er nog een mogelijkheid: er is simpelweg iets mis met de tablet zelf. In de tablet zit niet alleen een accu die na veelvuldig gebruik slechter wordt, ook zit er een chip in die het opladen reguleert. Wanneer er iets mis is met de accu of deze chip is er zelf als particulier weinig aan te doen. Alleen specialistische technici met de juiste apparatuur kunnen hiernaar kijken of de onderdelen vervangen. Is dit het geval, dan raden we je aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij Repear.

Vorig artikel Telefoon batterij problemen? Dit kan je er tegen doen
Volgend artikel Android tablet gaat niet aan, dit kan je doen