iPad batterij snel leeg, dit is de oplossing

Heb jij al een tijdje een iPad, maar gaat de batterij niet zo lang meer mee al in het begin? Dan zijn er een aantal oplossingen waarmee jij er zelf voor kan zorgen dat dit beter wordt. De batterij laten vervangen hoeft zeker niet de eerste optie te zijn. Wil je echt een iPad hebben die weer dagenlang mee kan gaan? Dan raden we je aan om na een gegeven moment ervoor te kiezen om de batterij te laten vervangen bij Repear. Wanneer je dit het beste kan doen en meer, lees je in dit artikel.

Hierdoor gaat jouw iPad batterij snel leeg

Alle taken, alle apps en alle videos die je op jouw iPad kijkt gebruiken stroom. Toch gebruikt de ene applicatie meer energie dan de ander. Speel jij spelletjes of games of de iPad, dan zal dit meer stroom gebruiken dan bijvoorbeeld een webbrowser.

Toch is het slim om op een aantal zaken te letten:

Sluit apps en tabbladen die je niet meer gebruikt af

Wanneer je gebruik maakt van meerdere applicaties en deze niet handmatig uitzet na gebruik, zullen ze actief blijven op de achtergrond. Handig, je hoeft niet iedere keer een lang laadscherm af te wachten terwijl je even snel van app wisselt.

iOS en iPadOS zijn al heel efficiënt als het gaat om batterijgebruik van achtergrond applicaties. Toch kan het gebeuren dat de achtergrond applicaties opstapelen, waardoor dit daadwerkelijk een impact gaat hebben op de levensduur van de batterij.

Je kan gemakkelijk applicaties die je niet direct weer nodig hebt afsluiten door de app-galerij te openen. Heb je een iPad met homeknop, druk dan tweemaal op de homeknop om de app-galerij te openen. Vervolgens kan je apps omhoog wegvegen om ze compleet af te sluiten.

Heeft jouw iPad geen homeknop, veeg dan met je vinger vanaf midden-onderin het scherm omhoog. Hiermee open je de app-galerij en kan je ook apps afsluiten door ze omhoog weg te vegen.

Dit geldt trouwens niet alleen voor apps, maar ook voor tabbladen. Sluit jij de ongebruikte tabbladen niet af, dan kan dit zo oplopen tot tientallen overbodige webpagina’s. Je sluit de tabbladen af door in Safari rechtsboven op het vierkantje te klikken met daarin een getal. Dit getal is het aantal tabbladen dat je op dit moment open hebt staan. Zodra je hierop klikt kan je de tabbladen sluiten door op het kruisje rechtsboven het respectievelijke tabblad te drukken.

Helderheid verlagen

Dit is een hele simpele oplossing. Staat jouw iPad standaard op de hoogste helderheid? Dan vreet dit ontzettend veel batterij. Het Retina scherm is prachtig, maar om deze beeldkwaliteit te behalen is veel stroom nodig. Hoe helderder het staat, hoe sneller de iPad leeg zal zijn.

Schakel Wi-Fi en Bluetooth uit wanneer je dit niet gebruikt

Wi-Fi, Bluetooth en in sommige gevallen 4G zijn belangrijke netwerken voor jouw iPad en alle verbonden apparaten. Toch gebruik je dit lang niet altijd. Ben je bijvoorbeeld onderweg en gebruik je draadloze Airpods? Dan heb je wel Bluetooth nodig maar waarschijnlijk geen Wi-Fi. Door de Wi-Fi uit te zetten zal de iPad niet constant rond blijven zoeken naar beschikbare Wi-Fi signalen, wat erg kan schelen in het batterijverbruik.

iPad wordt warm en batterij snel leeg

Wist je dat omgevingstemperatuur veel invloed heeft op de accu van een iPad? De optimale gebruikstemperatuur ligt tussen de 15 en 22 graden. Alles hierboven en onder zal de iPad extra zijn best moeten doen. Is het warm buiten? Dan zal de iPad sneller warm worden en de batterij ook sneller leeg gaan. Is het koud buiten? Dan moet de iPad extra zijn best doen en meer energie gebruiken om dezelfde taken te doen. Daarom raden wij bij Repear ook aan om jouw iPad in de zomer niet buiten in de volle zon te gebruiken, en ‘s winters niet buiten te gebruiken.

Wordt de iPad erg warm zonder dat het buiten warm is? Kijk dan of je niet te veel apps open hebt staan en sluit intensieve apps zoals games af. Laat het apparaat afkoelen op kamertemperatuur. Komt deze oververhitting zonder klaarblijkelijke reden vaker voor? Kom dan bij ons langs in de winkel. Waarschijnlijk is er intern iets mis met jouw iPad.

Gebruik alleen goedgekeurde opladers en kabels

Wanneer de oplaadkabel van jouw iPad kapot gaat is het heel verleidelijk om dit te vervangen met een kabel van een paar euro. Toch raden wij dit erg af! De laadkop en kabel zijn speciaal ontworpen om de iPad batterij op een veilige manier op te laden. Gebruik je een goedkoop alternatief, dan is de veiligheidscontrole hierop vele malen minder. Het gevolg is simpel: de batterijkwaliteit gaat in razend tempo achteruit. Daarom raden wij aan om alleen officiële iPad oplaadkabels te gebruiken of de ietswat goedkopere maar veilige optie van andere officiële merken. Zo verkopen wij bij Repear ook veilige kabels die onze technici zelf ook gebruiken en waarvan wij zeker zijn dat ze goed werken.

iPad batterij conditie controleren

De accu in een iPad (en ieder ander elektronisch apparaat) heeft niet het eeuwige leven. Na een honderden keren opladen zal de energie retentie van jouw iPad afnemen. Dit houdt simpelweg in dat hoe vaker je jouw toestel oplaadt, hoe meer uitgeleefd de accu raakt. Gelukkig hebben iPad’s een ingebouwde manier om te controleren hoe gezond de accu nog is: de Batterijconditie iPad.

Ga via de ‘Instellingen’ naar ‘Batterij’, klik vervolgens op ‘Batterijconditie’. Je krijgt een percentage te zien hoe goed de batterij het nog volhoudt. Vanaf 80% raden wij aan om de batterij te laten vervangen, vanaf dat punt begin je namelijk echt te merken dat jouw toestel niet lang meer meegaat. Zit je nog op 90-95% dan is vervanging meestal niet nodig (tenzij er structureel iets mis is met de iPad accu).

iPad batterij kalibreren

Staat er op jouw iPad dat je nog 5-20% batterij hebt, maar valt het wel uit omdat de batterij ineens op is? Dan moet je de iPad batterij kalibreren.

We hebben net het concept van batterijconditie uitgelegd. Door de maanden en jaren heen gaat de capaciteit van een accu dus langzaam achteruit. Dit kan zo geleidelijk gaan dat de iPad het niet direct doorheeft. Heb jij een batterij conditie van 90% dan kan het zomaar zijn dat de accu denkt nog 10% over te hebben, terwijl in werkelijkheid de accu op het punt staat om helemaal leeg te zijn.

Dit kan je gelukkig heel eenvoudig oplossen:

Stap 1: Leg de iPad aan de lader, gebruik hier het liefst een goede lader en kabel voor.

Stap 2: Voer een ‘harde reset’ uit. Dit kan je doen alsvolgt:

iPad model Harde reset procedure
iPad met thuisknop (ronde knop onder het scherm) Houdt de thuisknop en de bovenste knop tegelijkertijd ingedrukt en vast tot het Apple logo verschijnt.
iPad zonder thuisknop (nieuwere modellen met een voller scherm) Druk kort op de volume-omhoogknop, druk direct daarna kort op de volume-omlaagknop, houdt vervolgens de aan/uit-knop ingedrukt tot het apparaat opnieuw opstart.

Stap 3: Laad de batterij opnieuw op tot 100%

Stap 4: Laat de iPad nog zo’n uur tot anderhalf uur aan de lader liggen.

Stap 5: iPad batterij kalibreren is nu gelukt. Je kan het toestel van de lader halen en weer gebruiken als normaal. De batterijpercentages zullen nu kloppend worden weergegeven.

Vorig artikel Android tablet gaat niet aan, dit kan je doen
Volgend artikel iPhone valt uit, dit is de oplossing