iPad gaat niet meer aan, dit is de oplossing

Heb jij een nieuwe iPad, maar gaat het ineens niet meer aan? Of is jouw Apple tablet al wat ouder en heeft het moeite met opstarten? Vrees niet, dit is in veel gevallen zelf vanuit huis op te lossen.

In dit artikel gaan wij dieper in wat de oorzaken kunnen zijn van dit probleem en natuurlijk hoe je dit zelf op kan lossen. Kom je er niet uit, of heb je na deze tips toch professionele ondersteuning nodig? Maak dan een afspraak bij Repear in Amsterdam. Onze technici helpen je graag en lossen het ter plekke op.

Apple kiest voor één standaard oplossing

Iedereen die ooit met een klein of groot defect naar een Apple Store is geweest weet dat Apple één standaard oplossing hanteert: het product moet opgestuurd worden naar een repair center. Eenmaal daar worden er dure reparaties uitgevoerd die in veel gevallen overbodig zijn.

Gaat jouw iPad niet meer aan? Dan raden wij altijd aan om er eerst even zelf na te kijken. Testen en resetten zijn veilig zelf uit te voeren zonder schade aan het toestel aan te richten.

iPad geeft een zwart scherm of is vastgelopen

Dit is een probleem dat wij vaak tegenkomen. De iPad valt ineens uit of loopt vast, en geeft vervolgens een zwart scherm en reageert niet meer op knoppen of aanrakingen.

In de meeste gevallen is dit op te lossen door het ‘geforceerd opnieuw op te starten’. De manier om dit te doen kan verschillen afhankelijk van welk iPad model je hebt:

iPad model Geforceerd herstarten procedure
iPad met thuisknop (ronde knop onder het scherm) Houdt de thuisknop en de bovenste knop tegelijkertijd ingedrukt en vast tot het Apple logo verschijnt.
iPad zonder thuisknop (nieuwere modellen met een voller scherm) Druk kort op de volume-omhoogknop, druk direct daarna kort op de volume-omlaagknop, houdt vervolgens de aan/uit-knop ingedrukt tot het apparaat opnieuw opstart.

Door de tablet geforceerd opnieuw op te starten worden alle processen afgesloten en omzeilt het vastgelopen processen. Het apparaat kan vervolgens zonder problemen weer gebruikt worden.

Loopt jouw iPad vaker vast? Dan kan dit een teken zijn dat er intern iets fout gaat. In dat geval raden we je wel aan om bij ons langs te komen, dan meten wij het toestel haarfijn voor je door.

iPad gaat niet meer aan

iPad gaat niet meer aan na lege batterij? Dat kan heel normaal zijn! Wanneer de accu van jouw apparaat helemaal leeg is kan je het niet direct weer opstarten. Met een paar procent batterij kan je een iPad prima opnieuw opstarten, maar wanneer dit op 0% komt te staan zit er zelfs niet meer genoeg batterij in om het opstartscherm te halen.

Leg jouw iPad aan de officiële (of erkende) oplader. Hier moet het minimaal één uur aan liggen. Zodra je de oplader aansluit zal de iPad een ‘lege batterij’ icoon midden op het scherm weergeven. Dit betekent dat de iPad helemaal leeg is en eerst een tijdje op moet laden. Na een tijdje zal de iPad automatisch aan gaan. Heeft het een uur (of langer) aan de lader gelegen maar is het niet automatisch aangegaan? Dan kan je het zelf aanzetten door middel van de aan/uit-knop ingedrukt te houden. Werkt dit niet? Gebruik dan de ‘geforceerd herstarten’ procedure zoals hierboven beschreven.

Het iPad scherm is kapot

In hele zeldzame gevallen is het niet het probleem dat ‘iPad gaat niet meer aan’ maar juist dat het scherm zelf kapot is. Ook in dit geval krijg je een zwart scherm te zien, maar de oorzaak hiervoor is simpel: het scherm zelf maakt geen of slechte verbinding met de computerchips in de tablet.

Het kan lastig zijn om dit probleem vast te stellen, je krijgt immers geen visuele feedback meer. Probeer bijvoorbeeld de volumeknoppen te gebruiken, Siri te activeren of te Facetimen met een ander Apple apparaat naar de iPad. Werkt jouw tablet gewoon, maar is alleen het scherm kapot? Dan zal je nog wel geluid uit het apparaat horen komen.

In het geval van een kapot scherm kan je dit niet zelf repareren. Wij raden je aan om naar een erkende en professionele technicus of bedrijf te gaan zoals Repear in Amsterdam.

Vorig artikel iPad batterij snel leeg, dit is de oplossing