iPhone batterij snel leeg, dit is de oplossing

Het is een situatie waar iedereen tegenaan loopt: Je wil even je notificaties bekijken maar ziet alleen een zwart scherm. Je accu is helemaal op. Gaat jouw iPhone batterij snel leeg? Dan hebben wij van Repear een aantal tips om het meeste uit jouw toestel te halen.Dit zijn zaken die wij niet alleen voor onze klanten doen, maar onze technici ook zelf doen om eenvoudig één of zelfs meerdere dagen gebruik uit één keer opladen te halen.

Iedere iPhone heeft een andere batterijduur

In eerste instantie klinkt dit heel logisch, immers gebruikt iedereen zijn iPhone anders. Sommige mensen zitten iedere dag 5+ uur op hun scherm te kijken, terwijl anderen het maar een paar keer openen. Toch spelen er meer factoren mee om rekening mee te houden.

Allereerst is het goed om te weten dat sommige iPhones een grotere batterij hebben dan anderen. Zo is de accu iPhone 7 1960 mAh groot, terwijl de iPhone 11 batterij capaciteit ruim 3110 mAh groot is. Je zou dan ook zeggen dat in gelijke omstandigheden van gebruik de iPhone 11 ongeveer 50% langer mee zou moeten gaan.

Dit is echter niet het geval. Uitgaande dat je beide toestellen net uit de doos haalt en op dezelfde manier gebruikt, zal de iPhone 7 ongeveer 10 uur meegaan terwijl de iPhone 11 meer dan 11 uur meegaat.

En dit heeft alles te maken met de verschillen tussen de toestellen. Nieuwe  iPhones hebben hele scherpe en mooie beeldschermen die vele malen groter zijn dan de oude toestellen. Daarnaast beschikken ze over nieuwere technologieën die veel meer stroom kunnen gebruiken. Zoals meer rekenkracht, betere cameras, etc. Dit alles zorgt ervoor dat de grotere accu ook meer gebruikt wordt. Daar tegenover staat wel dat de chips die in de iPhones zitten steeds zuiniger worden voor de prestaties die ze leveren. Daarom is het op langere termijn altijd slim om eens in de zoveel jaar te upgraden naar een nieuw toestel.

Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat accu’s niet het eeuwige leven hebben. Iedere accu gaat met gebruik achteruit. In het ideale geval kan een accu van 2000 mAh ook altijd de volle 2000 mAh gebruiken. In werkelijkheid is dat altijd een beetje minder. Gebruik je het toestel jarenlang, dan neemt de kwaliteit van de accu ook af. Zo kan het zijn dat de voorheen genoemde 2000 mAh accu na 2 jaar nog maar 1600 mAh vast kan houden. Dusdoende gaat jouw iPhone batterij veel sneller leeg. Is de accu van jouw iPhone niet meer wat het geweest is, maar is het toestel voorderest nog prima? Dan kun je de iPhone batterij vervangen laten worden door een professional.

Meest voorkomende iPhone batterij problemen

Er zijn meerdere redenen waarom een iPhone batterij snel leeg kan gaan. Dus er is niet één enkele oplossing die alle problemen oplost. Wij bespreken hier verschillende oorzaken en iPhone batterij snel leeg oplossingen

1.   Te veel apps of tabbladen open

Wanneer je van app wisselt houdt jouw iPhone deze app in de achtergrond actief. Stel je wisselt van je Safari internet browser naar Whatsapp om een berichtje te lezen, dan wil je niet weer de internetpagina opnieuw hoeven laden wanneer je Safari weer opent. Om die reden houdt Apple apps op de achtergrond actief. Hetzelfde geldt voor tabbladen die in de achtergrond willen verversen.

Dit is het eenvoudigste probleem om zelf op te lossen. Probeer een paar keer per dag de tabbladen van je internet browser af te gaan en alles te sluiten dat niet echt meer nodig is. Sluit vervolgens alle apps dit je niet meer gebruikt in de aankomende 5 minuten. Je kans ze immers gemakkelijk weer opstarten wanneer je ze weer gaat gebruiken.

Het beheren van je apps is heel eenvoudig:

Voor iPhone SE 2020, iPhone SE, iPhone 8 en ouder (toestellen met een home knop onderaan het scherm):

Ze jouw iPhone aan zodat je het home scherm met al je apps ziet. Druk nu tweemaal achter elkaar op de home knop. Er opent een scherm waar alle openstaande apps die op dit moment actief op je toestel zijn. Dit ziet eruit als een rij met ‘kaarten’. Je kan per app iets uitzetten door het omhoog te slepen. Je veegt als het ware de apps weg omhoog.

Voor iPhone X, iPhone XS, iPhone 11 en nieuwer (Toestellen zonder home knop)

Je opent de appmanager eenvoudig door je iPhone op te starten, te openen en vervolgens vanaf onderaan het scherm omhoog te vegen. Je krijgt nu een scherm te zien met alle apps die openstaan. Iedere app is individueel uit te zetten door de app in dit menu omhoog te vegen.

2.   Het gebruik van slechte en namaak opladers

Heel veel mensen denken: als een oplader past dan werkt het ook direct goed. Dit kan je terugzien in de plethora aan namaak opladers die beschikbaar zijn voor Apple producten. Toch kan het heel erg schadelijk zijn om een goedkope, niet geteste, lightning-adapter oplader te gebruiken op jouw iPhone.

Dit heeft ermee te maken dat laders en telefoons heel nauw met elkaar samenwerken om stroom onder exact de juiste omstandigheden binnen te laten komen. Wijkt dit af, zoals veelal gebeurd in namaak opladers, dan zal de levensduur van de iPhone accu aanzienlijk afnemen en blijvend lager worden.

Koop daarom altijd een lader bij officiële punten, ondanks dat dit wat duurder is. Uiteindelijk is niets zo duur dan een kapotte iPhone.

Apple heeft zelf een gids gemaakt om namaak accessoires te herkennen. Gebruik dit als je wilt weten of jouw lader echt of nep is.

3.   iPhone laadt langzaam op

Maak je gebruik van een officiële Apple lader die geschikt is voor jouw type iPhone, maar laadt jouw toestel alsnog erg langzaam op? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Eén van de grootste redenen dat dit gebeurd is een kapotte oplader.

Controleer de kabel op breuken of scheuren, deze vinden vaak plaats aan de uiteinden, omdat deze vaak onder scherpe hoeken gebogen worden.

4.   iPhone oplaadpoort is vies

Een andere oorzaak kan zijn dat de oplaadpoort in je iPhone zelf vies is. Als hier stof of smurrie ophoopt dan kan de lader slecht contact maken met de telefoon zelf, waardoor opladen beduidend langzamer gaat.

Dit kan je zelf gewoon schoonmaken, maar doe dit wel voorzichtig. Beschadig je de contactoppervlakken van binnen dan zal je blijvende schade hebben. Kijk allereerst met een zaklamp in de poort of je stof ziet zitten. Vaak hoopt er broekzak lint of stof uit een tas op na maandenlang gebruik. Dit kan je eruit blazen met perslucht, dat in blikken te koop is bij veel winkels (en online). Werkt dit niet dan kan je voorzichtig met een tandenstoker de stof proberen te verwijderen. Let hierbij op dat je niet gaat krassen in de poort zelf. Wij raden hoe dan ook aan om houten tandenstokers of prikkers te gebruiken, en nooit metalen pinnen erin te steken.

5.   iPhone wordt heet tijdens het opladen

Het kan zijn dat het buiten heel warm is, of misschien gaat er éénmalig iets fout in de software die het opladen van de iPhone regelt. Maar merk je dat jouw toestel wel heel heet wordt tijdens het opladen, dan raden wij van Repear aan om het toestel direct van de lader te halen!

Een oververhitte accu is desastreus voor de levensduur van de iPhone zelf, en is op korte termijn het meest schadelijke dat je kan doen om de batterijduur negatief te beïnvloeden. Laat de telefoon even afkoelen en probeer het na een paar uur nog een keer. Wordt het weer heel heet, dan kan er iets intern defect zijn. Heb je gecontroleerd of je lader niet stuk is, de oplaadpoort niet vies is en gebruik je een officiële iPhone oplader van Apple zelf? Neem dan direct contact op met Repear. Dan zullen wij er naar gaan kijken. Valt het nog binnen de garantie? Dan kan je het ook terugsturen naar de fabrikant. Wij raden dit zelf vaak af, omdat je vaak geen nieuw toestel terug krijgt maar een refurbished model. Deze kunnen met andere problemen komen waardoor ze niet oud worden.

Er is één uitzondering dat een iPhone warmer wordt dan normaal: wanneer je gebruik maakt van een snellader. Nieuwere iPhones vanaf de iPhone 8 en nieuwer hebben de mogelijkheid om ‘fast charging’ te gebruiken. Dit werkt met alle officiële Apple opladers met een USB-C naar Lightning aansluiting. Tijdens dit snelladen wordt er meer stroom per seconde naar de iPhone gebracht. Logischerwijs komt hier ook meer hitte bij kijken. Maak je gebruik van officiële opladers, dan regelt een interne chip in de oplader en in de iPhone ervoor dat er geen schade aan het toestel berokkend wordt. Gebruik dus nooit namaak opladers of opladers van niet door Apple erkende merken.

6.   iPhone batterij percentage klopt niet

Een raar probleem, maar één die best vaak voorkomt. Na verloop van tijd kan het zijn dat je denkt: mijn iPhone batterij percentage klopt niet. Valt jouw iPhone uit terwijl je nog 10% of meer van je accu lijkt te hebben? Dan raden we je aan om de iPhone batterij te kalibreren. Alhoewel dit prima zelf te doen is thuis, zonder gereedschap, is dit wel een aparte alinea waardig. Hieronder leggen wij precies uit hoe wij dit bij Repear ook zelf doen:

iPhone batterij kalibreren

Gaat bijvoorbeeld jouw batterij iPhone 6 snel leeg, batterij iPhone 7 snel leeg,gaat jouw batterij iPhone 11 snel leeg of gaat de batterij van een andere iPhone snel leeg? En herken je één van de volgende problemen:

• Mijn iPhone valt uit terwijl ik nog 10% of meer heb
  • Mijn iPhone blijft heel lang hangen op een specifiek percentage terwijl het op andere percentages heel snel daalt.
  • De percentages van mijn iPhone batterij doen heel erg raar.

Dan is er een grote kans dat je jouw iPhone batterij moet kalibreren.

Het opladen en het verbruik van stroom in een iPhone wordt geregeld door een interne chip. Het kan gebeuren dat na verloop van tijd deze chip niet meer 100% correct de stroom in jouw iPhone kan herkennen. Zie het als een klok die na een paar jaar net een paar seconden achter of voor loopt. Door een iPhone batterij te kalibreren herkent het weer precies hoe de accu werkt, en zal het op ieder moment het juiste percentage weergeven.

Het werkt alsvolgt:

1. Schakel het toestel helemaal uit (dus niet op standby)
  2. Leg het toestel aan de lader. Het liefst een officiële Apple lader die bij deze iPhone hoort.
  3. Voer een harde reset uit. Je gegevens blijven gewoon bewaard maar de telefoon zal stappen zoals de iPhone batterij kalibreren opnieuw uitvoeren. Een harde reset uitvoeren werkt verschillend afhankelijk van het toestel dat je hebt:

De accu van jouw toestel is nu opnieuw gekalibreerd en je kan het weer gewoon als normaal gebruiken.

iPhone typeGeforceerde reset methodeInstructie afbeelding link
iPhone 6s, iPhone SE (1e gen)Houd de thuisknop en aan/uit knop tegelijkertijd in en houd dit vast. Zodra het Apple logo verschijnt kan je de knoppen loslaten.Klik hier
iPhone 7Houd de volume-omlaagknop en de aan/uit knop tegelijkertijd ingedrukt. Laat ze weer los wanneer het Apple logo verschijnt.Klik hier
iPhone 8, iPhone SE (2e gen)Druk kort op de volume-omhoogknop, vervolgens kort op de volume-omlaagknop en houd vervolgens de zijknop aan de rechterkant van het toestel ingedrukt tot het Apple logo verschijnt.Klik hier
iPhone X, iPhone XS, iPhone XR, iPhone 11, iPone 12Druk eerst kort de volume-omhoogknop in, vervolgens kort de volume-omlaagknop in, en houd vervolgens de zijknop aan de rechterkant van het toestel ingedrukt tot het Apple logo verschijntKlik hier

iPhone batterij conditie

iPhone batterij conditie

We hebben het net al even behandeld, maar de iPhone batterij capaciteit neemt af na veelvuldig gebruik. Zit je iedere dag meerdere uren achter je toestel, dan gaat dit sneller dan wanneer je jouw iPhone nauwelijks gebruikt. Je kan ervan uitgaan dat een iPhone batterij ongeveer 2-4 jaar meegaat voordat het aan vervanging toe is. Dit geldt trouwens voor alle elektrische apparaten die op accu werken, en specifiek voor smartphones, tablets en laptops.

Apple heeft een ingebouwde manier om te controleren wat jouw iPhone batterij conditie is. Nieuw uit de doos is dit natuurlijk 100%. Is het 80% of lager, dan wordt het tijd om na te denken om de iPhone batterij te vervangen. Je kan dit zelf controleren door:

1. Open de “Instellingen” app (“Settings” in het Engels)
  2. Ga naar het kopje “Batterij” (“Battery” in het Engels)
  3. Klik op “Batterijconditie” (“Battery condition” in het Engels)

Hier zie je het maximumpercentage dat jouw iPhone nog op kan laden. In de afbeelding hieronder kan je dus zien dat dit toestel nog 92% van de maximale capaciteit heeft. De iPhone batterij conditie is dus nog prima en gaat nog wel een jaar of twee mee.

iPhone geoptimaliseerd laden

We hebben het net al even besproken, maar de iPhone accu is een complex deel hardware. In tegenstelling tot de rest van de onderdelen is het niet elektronisch maar chemisch. De chemicaliën in een iPhone batterij zorgen ervoor dat elektriciteit opgeslagen kan worden. Een aantal factoren zorgen ervoor dat de levensduur van deze chemicaliën minder wordt. Naast hoge (en lage) temperaturen en veelvuldig gebruik is een andere factor die belangrijk is: helemaal vol laden. Het is namelijk niet goed voor een apparaat om aan de lader te liggen wanneer het al op 100% zit. Nu is dit tegenwoordig een minder groot probleem dan vroeger. De chip in de iPhone en die in de oplader stemmen namelijk met elkaar af om geen elektriciteit over te dragen wanneer de telefoon op 100% zit.

Wat wel gebeurd is dat jouw toestel aan de lader ligt, 100% vol zit, het opladen stop. Vervolgens daalt het na verloop van tijd naar 99% en gaat het weer opladen tot 100%. En dit gaat zo door totdat je jouw smartphone van de lader haalt. Zoals je kan snappen is dit niet optimaal gezond.

Daarom heeft Apple ‘Geoptimaliseerd opladen’ ontwikkeld. In deze modus leert jouw iPhone hoe jouw laadgedrag werkt. Doe je het iedere avond aan de lader, maar haal je het ‘s ochtends pas rond 7-8 uur van de lader? Dan zal jouw toestel hier rekening mee houden.

Met ‘Geoptimaliseerd laden’ zal jouw smartphone die ‘s avonds aan de lader wordt gelegd tot 80% opladen, en vervolgens pas verder gaan met laden op het moment dat het 100% bereikt rond 7-8 uur ‘s ochtends. Hierdoor blijft de gezondheid van jouw iPhone batterij veel langer goed.

iPhone batterij vervangen

Als je je aan al onze tips houdt zal jouw toestel jarenlang optimaal mee blijven gaan. Toch kan er een moment komen dat je jouw iPhone batterij vervangen wilt.

Dit is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Vroeger hadden telefoons losse accu’s die je zelf eruit kon halen en vervangen. Tegenwoordig zitten smartphones heel complex in elkaar, waardoor accu’s door een normale gebruiker niet te vervangen zijn.

Wanneer je zelf een iPhone openmaakt breek je watervaste coating die aan de binnenkant zit. Zelfs als je netjes alles terug plaatst zal het toestel niet meer waterdicht zijn.

Een ander probleem is het feit dat accu’s tegenwoordig stevig vastgeplakt zitten met speciale strips. Niet alleen het losmaken maar ook het daadwerkelijk vervangen kan alleen gedaan worden met specialistisch gereedschap en professionele machines.

Repear heeft hier speciale machines en opgeleide monteurs voor om niet alleen jouw iPhone batterij te vervangen, maar ook om de installatie 100% perfect uit te voeren. Hier zijn wij zo zeker van dat we 18 maanden garantie geven. Bekijk hier alles over onze Apple services of neem direct contact met ons op om een afspraak in Amsterdam in te plannen.

Vorig artikel iPhone gaat niet meer aan | Dit is de directe oplossing