iPhone gaat niet meer aan | Dit is de directe oplossing

Het is de angst van veel smartphone eigenaren: jouw iPhone gaat niet meer aan. Wat kan je hieraan doen en hoe kom je erachter wat precies het probleem is? Dit is iets waar wij bij Repear dagelijks mee te maken krijgen. Gelukkig is er heel veel dat je zelf kan doen. Gaat de iPhone niet aan, dan kan je dit doen:

Heeft de telefoon waterschade opgelopen?

Voordat je verschillende oplossingen gaat proberen om jouw iPhone weer aan de praat te krijgen moet je er eerst zeker van zijn dat jouw telefoon geen waterschade opgelopen heeft.

Heeft jouw smartphone in het water gelegen, is het meegegaan in de wasmachine, of is er een drankje overheen gevallen? Dan adviseren we je om jouw iPhone niet aan te zetten en niet aan de lader te leggen. Ondanks dat de meeste iPhones tegenwoordig een IP certificaat hebben, zijn ze niet compleet waterdicht. Zet je een iPhone met waterschade aan, dan kan er heel eenvoudig kortsluiting ontstaan. Wij hebben hier een speciaal artikel over waterschade geschreven.

Mijn iPhone start op, maar ik zie alleen het Apple logo

Kan je jouw iPhone wel opstarten, maar komt het niet verder dan het Apple logo? Dan zit het waarschijnlijk vast in een zogenaamde boot loop. Wij bespreken hier in detail wat een bootloop is en wat je zelf kan doen om het te verhelpen.

Wil de iPhone nog opladen?

Start de iPhone helemaal niet op, en krijg je zelfs geen Apple logo te zien?  Dan bestaat er een kans dat jouw iPhone simpelweg uit batterij is. Als de accu helemaal leeg is, dan kan het een tijdje duren voordat jouw iPhone daadwerkelijk op gaat laden wanneer je het aan de lader legt. Dit kan het een aantal minuten duren voordat het weer aangaat zodra het aan de kabel ligt.

Denk je: mijn iPhone gaat niet meer aan na lege batterij, dan kan je dit eenvoudig testen. Leg de smartphone aan de lader, je krijgt bijna direct een melding te zien dat de lader is aangesloten en dat de batterij begint met opladen, zelfs als het toestel helemaal leeg is. Dit ziet er alsvolgt uit:

<BEELD MIST>

Zodra de batterij vol genoeg is zal jouw iPhone automatisch opstarten. Dit gebeurd meestal binnen tien minuten nadat je het aan de lader hebt gelegd.

Misschien heeft je iPhone een kapot scherm

iPhone gaat niet meer aan? Misschien is het scherm kapot. Niet ieder kapot iPhone scherm heeft gebroken glas, het is ook mogelijk dat het lcd/led scherm zelf kapot is! Dit kan gebeuren wanneer de aansluiting van dit scherm schade heeft, of wanneer het moederbord kapot is.

Heb je een constant zwart iPhone scherm, dan is dit één van de mogelijke oorzaken. Zelf vaststellen of het scherm kapot is kan moeilijk zijn.

Leg je telefoon aan de lader, zet het geluid aan, en luister goed of er een respons uit komt. Heeft je telefoon een tijdje aan de lader gelegen en zou het normaliter nu aan staan? Dan kan je de belsignaal-schakelaar aan/uit zetten. De iPhone zal een klein trilsignaal geven wanneer de ‘stilte mode’ uit gaat.

Krijg je geen signaal, dan is het probleem waarschijnlijk: iPhone start niet op. Je kan vervolgens proberen om de iPhone geforceerd op te starten.

Opnieuw opstarten van jouw iPhone forceren

Een truc die kan helpen, is op de iPhone geforceerd opnieuw op te starten. Hiermee omzeil je de normale opstartprocedure. Als dit werkt, dan hoef je dit in de toekomst vaak niet nog een keer te doen. Meestal werkt het toestel gewoon weer als voorheen.

De procedure om het opnieuw opstarten te forceren verschilt soms per toestel:

iPhone typeGeforceerde reset methodeInstructie afbeelding link
iPhone 6s, iPhone SE (1e gen)Houd de thuisknop en aan/uit knop tegelijkertijd in en houd dit vast. Zodra het Apple logo verschijnt kan je de knoppen loslaten.Klik hier
iPhone 7Houd de volume-omlaagknop en de aan/uit knop tegelijkertijd ingedrukt. Laat ze weer los wanneer het Apple logo verschijnt.Klik hier
iPhone 8, iPhone SE (2e gen)Druk kort op de volume-omhoogknop, vervolgens kort op de volume-omlaagknop en houd vervolgens de zijknop aan de rechterkant van het toestel ingedrukt tot het Apple logo verschijnt.Klik hier
iPhone X, iPhone XS, iPhone XR, iPhone 11, iPone 12Druk eerst kort de volume-omhoogknop in, vervolgens kort de volume-omlaagknop in, en houd vervolgens de zijknop aan de rechterkant van het toestel ingedrukt tot het Apple logo verschijntKlik hier

Controleer de lader

Jouw iPhone start niet op en wil niet opladen, wat kan dan het probleem zijn? Eén van de mogelijkheden is dat de lader zelf het niet doet. Sterker nog, in veel gevallen is het de lader die eerder kapot gaat dan de telefoon zelf. Een iPhone lader bestaat uit 2 verschillende delen:

• De laadkop die in het stopcontact gaat
  • De laadkabel die in de iPhone en de laadkop gaat.

Meestal zit het probleem in de laadkabel. Door het vele buigen krijgt het veel te verduren, en kan het gebeuren dat intern een draadje los komt te zitten. Heb je een passende iPhone oplaadkabel van een ander toestel dat je kan gebruiken? Probeer dan eens of jouw iPhone hiermee op te laden valt. Laadkabels van bijvoorbeeld Airpods passen ook op alle iPhone’s vanaf de iPhone 5.

Werkt dit niet dan kan je ook proberen om de laadkop zelf te vervangen. Wil je zeker weten dat de laadkop het probleem is? Dat kan je jouw iPhone oplaadkabel ook verbinden met bijvoorbeeld een laptop of computer. Vervolgens kan je jouw iPhone via de computer opladen. Hiervoor moet de PC of laptop wel aan staan.

Let wel op: Wij van Repear raden aan om alleen originele laadkabels en laadkoppen te gebruiken. Deze zijn duurder om aan te schaffen dan namaak kabels, maar zijn vele malen gezonder voor je iPhone. Gebruik je een laadkabel van een merk, dan riskeer je de levensduur van je iPhone drastisch te verkorten.

Nieuwe iPhones kunnen draadloos opladen

Werkt het opladen met een nieuwe lader niet, en de iPhone gaat niet aan? Dan is misschien de lightning-poort kapot. Bij ons in de winkel kunnen wij dit direct controleren en maken, maar ook thuis is dit bij nieuwe iPhone’s te omzeilen. Alle nieuwe iPhones vanaf de iPhone 8 kunnen met een draadloze QI-lader worden opgeladen. Omdat de aansluiting van de draadloze lader in de achterkant van het toestel zit verwerkt, werkt dit afzonderlijk van de lightning poort.

Kom je er niet uit? Repear staat voor je klaar!

Denk jij nu: ik heb vanalles geprobeerd maar mijn iPhone 7 gaat niet meer aan, mijn iPhone 11 gaat niet meer aan, of mijn iPhone gaat niet meer aan?  Dan kan je altijd Repear inschakelen om jouw toestel onder handen te nemen. Bekijk onze homepage voor meer informatie.

Vorig artikel iPhone reageert niet, dit is de oplossing
Volgend artikel iPhone batterij snel leeg, dit is de oplossing