iPhone reageert niet, dit is de oplossing

Bij Repear hopen we dat het je nooit overkomt: Je pakt je iPhone, wil het opstarten, maar je iPhone reageert niet meer! Herken je één van de volgende problemen:

• Mijn iPhone reageert niet en geeft alleen een zwart scherm
  • Mijn iPhone reageert niet, is vastgelopen en blijft hangen op één beeld
  • Mijn iPhone reageert niet op aanraking, maar gaat wel gewoon aan en de knoppen werken wel.

Dan is er gelukkig heel veel wat je zelf kan doen om dit snel en gewoon thuis op te lossen. Kom je er niet uit, heb je hulp nodig of helpen geen van deze tips? Neem dan eens contact met ons op of  kom langs in onze winkel. Eén van onze gespecialiseerde monteurs kunnen het direct dezelfde dag nog werkend krijgen.

Mijn iPhone reageert niet en blijft hangen op één beeld

Het lijkt erop dat jouw iPhone is vastgelopen. Dit is 9 van de 10 keer een software probleem, en heeft meestal niet te maken met de fysieke onderdelen in je toestel. De meeste problemen in deze situatie zijn op te delen in twee categorieën:

• Een app is vastgelopen
  • De iPhone is zelf vastgelopen

In de meeste gevallen loopt een app vast. In dit soort gevallen kan je de app vaak simpelweg afsluiten.

Mijn iPhone app is vastgelopen

Heb je een iPhone met Homeknop, de ronde knop onderaan het scherm? Druk hier dan 2 maal achter elkaar op om de recent gebruikte apps te zien. Vervolgens kan je de vastgelopen app uitzetten door de app met je vinger naar boven, uit het scherm te vegen. Hiermee sluit je de app compleet af. Start de app vervolgens opnieuw op om hem weer te gebruiken.

Heb je een iPhone zonder Homeknop, dan kan je je App Drawer zien door vanaf onderaan het scherm met één vinger omhoog te vegen. Sluit op eenzelfde manier vervolgens de vastgelopen app af. Je kan de app weer opnieuw openen zonder dat de app vastgelopen is.

Mijn iPhone is vastgelopen

Iets dat jammer genoeg ook voor kan komen, is de situatie dat de iPhone zelf vastloopt. Dit kan gebeuren tijdens het gebruik van een app, maar ook op het homescreen of opstartscherm. Er zijn honderden redenen waarom dit gebeurd, maar gelukkig komen ze allemaal bijna nooit voor.

Gebeurt dit jou, dan raden we je aan om een zogenoemde ‘geforceerde reset’ uit te voeren. Hiermee dwing je de iPhone om opnieuw op te starten. iPhones zijn door de jaren heen erg veranderd. Daarom zijn er verschillende handelingen om het opnieuw op te starten afhankelijk van het toestel. Herken je een van deze problemen:

• iPhone 7 vastgelopen
  • iPhone 8 vastgelopen
  • iPhone X vastgelopen
  • iPhone 11 vastgelopen
  • Een andere iPhone vanaf de iPhone 6s vastgelopen

Dan is de manier waarop je het kan resetten als volgt:

iPhone type Geforceerde reset methode Instructie afbeelding link
iPhone 6s, iPhone SE (1e gen) Houd de thuisknop en aan/uit knop tegelijkertijd in en houd dit vast. Zodra het Apple logo verschijnt kan je de knoppen loslaten.

Klik hier.
iPhone 7 Houd  de volume-omlaagknop en de aan/uit knop tegelijkertijd ingedrukt. Laat ze weer los wanneer het Apple logo verschijnt. Klik hier.
iPhone 8, iPhone SE (2e gen) Druk kort op de volume-omhoogknop, vervolgens kort op de volume-omlaagknop en houd vervolgens de zijknop aan de rechterkant van het toestel ingedrukt tot het Apple logo verschijnt. Klik hier.
iPhone X, iPhone XS, iPhone XR, iPhone 11, iPone 12 Druk eerst kort de volume-omhoogknop in, vervolgens kort de volume-omlaagknop in, en houd vervolgens de zijknop aan de rechterkant van het toestel ingedrukt tot het Apple logo verschijnt Klik hier.

iPhone scherm reageert niet op aanraking

De verschillen tussen een vastgelopen iPhone en een iPhone scherm dat niet reageert op aanraking zijn subtiel, maar de gevolgen groot.

Een vastgelopen iPhone heeft vaak softwarematig een fout opgelopen. Merk je: het iPhone touchscreen reageert niet, dan kan het zomaar zijn dat jouw touchscreen zelf kapot is.

Je kan heel gemakkelijk zien of jouw iPhone is vastgelopen of dat het scherm zelf het niet meer doet. Wanneer de iPhone aanstaat kan je de knoppen aan de zijkant gebruiken om het volume hoger en lager te zetten, het op stilte mode te zetten, of om Siri op te roepen. Werken deze functies nog wel, maar kan je het scherm niet bedienen met je handen? Dan is er iets mis met het touchscreen.

Het beeldscherm van jouw smartphone bestaat uit verschillende dunne lagen. Eén van de lagen is het lcd/led scherm dat het beeld maakt, een ander is de glazen beschermlaag en een erg belangrijke laag is het touchscreen zelf. Deze laag registreert de individuele vingertikken op het scherm. Tikken, vegen en andere bewegingen en aanrakingen worden door de Touch IC chip geregistreerd.

Is jouw toestel gevallen of heeft het op een andere manier schade opgelopen? Dan is het mogelijk dat of de Touch IC chip of het touchscreen zelf beschadigd is geraakt. In dit soort gevallen kun je hier zelf niks meer aan doen. Een professional zal hierna moeten kijken en de beschadigde onderdelen moeten vervangen.

Water op het scherm

Misschien wel de meest eenvoudige reden waarom jouw iPhone niet of slecht reageert: er zit water op het scherm.

Zelfs een waterdichte iPhone kan hinder ondervinden van water. Waterdruppels op een touchscherm zorgen ervoor dat het touchscreen jouw vingeraanrakingen niet goed kan registeren. Heb je jouw smartphone net in de regen gebruikt en lijkt het scherm nu droog? Veeg het nogmaals extra af om er zeker van te zijn dat er geen minuscule druppels op het scherm zitten die het aanraken bemoeilijken voor de Touch IC chip.

Heb je waterschade opgelopen? Dan hebben wij hier een heel artikel geschreven wat je ertegen kan doen.

iPhone reageert niet en gaat niet aan

Heb je een zwart scherm gekregen, en reageert het niet meer op aanrakingen of op het indrukken van knoppen? Probeer dan eerst om het toestel aan de lader te leggen. Mogelijk is de accu simpelweg leeg. De iPhone start na een aantal minuten (5-10 minuten) automatisch op, zelfs als de accu 0% behaalde.

Gebeurt dit niet, dan kan je proberen het toestel geforceerd op te starten zoals hierboven in de tabel is beschreven. Wil je meer informatie over hoe je dit probleem aan moet pakken? Dan hebben wij hier een heel artikel aan gewijd.

• Mijn iPhone reageert niet, is vastgelopen en blijft hangen op één beeld
  • Mijn iPhone reageert niet op aanraking, maar gaat wel gewoon aan en de knoppen werken wel.

Dan is er gelukkig heel veel wat je zelf kan doen om dit snel en gewoon thuis op te lossen. Kom je er niet uit, heb je hulp nodig of helpen geen van deze tips? Neem dan eens contact met ons op of  kom langs in onze winkel. Eén van onze gespecialiseerde monteurs kunnen het direct dezelfde dag nog werkend krijgen.

Mijn iPhone reageert niet en blijft hangen op één beeld

Het lijkt erop dat jouw iPhone is vastgelopen. Dit is 9 van de 10 keer een software probleem, en heeft meestal niet te maken met de fysieke onderdelen in je toestel. De meeste problemen in deze situatie zijn op te delen in twee categorieën:

• Een app is vastgelopen
  • De iPhone is zelf vastgelopen

In de meeste gevallen loopt een app vast. In dit soort gevallen kan je de app vaak simpelweg afsluiten.

Mijn iPhone app is vastgelopen

Heb je een iPhone met Homeknop, de ronde knop onderaan het scherm? Druk hier dan 2 maal achter elkaar op om de recent gebruikte apps te zien. Vervolgens kan je de vastgelopen app uitzetten door de app met je vinger naar boven, uit het scherm te vegen. Hiermee sluit je de app compleet af. Start de app vervolgens opnieuw op om hem weer te gebruiken.

Heb je een iPhone zonder Homeknop, dan kan je je App Drawer zien door vanaf onderaan het scherm met één vinger omhoog te vegen. Sluit op eenzelfde manier vervolgens de vastgelopen app af. Je kan de app weer opnieuw openen zonder dat de app vastgelopen is.

Mijn iPhone is vastgelopen

Iets dat jammer genoeg ook voor kan komen, is de situatie dat de iPhone zelf vastloopt. Dit kan gebeuren tijdens het gebruik van een app, maar ook op het homescreen of opstartscherm. Er zijn honderden redenen waarom dit gebeurd, maar gelukkig komen ze allemaal bijna nooit voor.

Gebeurt dit jou, dan raden we je aan om een zogenoemde ‘geforceerde reset’ uit te voeren. Hiermee dwing je de iPhone om opnieuw op te starten. iPhones zijn door de jaren heen erg veranderd. Daarom zijn er verschillende handelingen om het opnieuw op te starten afhankelijk van het toestel. Herken je een van deze problemen:

• iPhone 7 vastgelopen
  • iPhone 8 vastgelopen
  • iPhone X vastgelopen
  • iPhone 11 vastgelopen
  • Een andere iPhone vanaf de iPhone 6s vastgelopen

Dan is de manier waarop je het kan resetten als volgt:

iPhone type Geforceerde reset methode Instructie afbeelding link
iPhone 6s, iPhone SE (1e gen) Houd de thuisknop en aan/uit knop tegelijkertijd in en houd dit vast. Zodra het Apple logo verschijnt kan je de knoppen loslaten.

Klik hier.
iPhone 7 Houd  de volume-omlaagknop en de aan/uit knop tegelijkertijd ingedrukt. Laat ze weer los wanneer het Apple logo verschijnt. Klik hier.
iPhone 8, iPhone SE (2e gen) Druk kort op de volume-omhoogknop, vervolgens kort op de volume-omlaagknop en houd vervolgens de zijknop aan de rechterkant van het toestel ingedrukt tot het Apple logo verschijnt. Klik hier.
iPhone X, iPhone XS, iPhone XR, iPhone 11, iPone 12 Druk eerst kort de volume-omhoogknop in, vervolgens kort de volume-omlaagknop in, en houd vervolgens de zijknop aan de rechterkant van het toestel ingedrukt tot het Apple logo verschijnt Klik hier.

iPhone scherm reageert niet op aanraking

De verschillen tussen een vastgelopen iPhone en een iPhone scherm dat niet reageert op aanraking zijn subtiel, maar de gevolgen groot.

Een vastgelopen iPhone heeft vaak softwarematig een fout opgelopen. Merk je: het iPhone touchscreen reageert niet, dan kan het zomaar zijn dat jouw touchscreen zelf kapot is.

Je kan heel gemakkelijk zien of jouw iPhone is vastgelopen of dat het scherm zelf het niet meer doet. Wanneer de iPhone aanstaat kan je de knoppen aan de zijkant gebruiken om het volume hoger en lager te zetten, het op stilte mode te zetten, of om Siri op te roepen. Werken deze functies nog wel, maar kan je het scherm niet bedienen met je handen? Dan is er iets mis met het touchscreen.

Het beeldscherm van jouw smartphone bestaat uit verschillende dunne lagen. Eén van de lagen is het lcd/led scherm dat het beeld maakt, een ander is de glazen beschermlaag en een erg belangrijke laag is het touchscreen zelf. Deze laag registreert de individuele vingertikken op het scherm. Tikken, vegen en andere bewegingen en aanrakingen worden door de Touch IC chip geregistreerd.

Is jouw toestel gevallen of heeft het op een andere manier schade opgelopen? Dan is het mogelijk dat of de Touch IC chip of het touchscreen zelf beschadigd is geraakt. In dit soort gevallen kun je hier zelf niks meer aan doen. Een professional zal hierna moeten kijken en de beschadigde onderdelen moeten vervangen.

Water op het scherm

Misschien wel de meest eenvoudige reden waarom jouw iPhone niet of slecht reageert: er zit water op het scherm.

Zelfs een waterdichte iPhone kan hinder ondervinden van water. Waterdruppels op een touchscherm zorgen ervoor dat het touchscreen jouw vingeraanrakingen niet goed kan registeren. Heb je jouw smartphone net in de regen gebruikt en lijkt het scherm nu droog? Veeg het nogmaals extra af om er zeker van te zijn dat er geen minuscule druppels op het scherm zitten die het aanraken bemoeilijken voor de Touch IC chip.

Heb je waterschade opgelopen? Dan hebben wij hier een heel artikel geschreven wat je ertegen kan doen.

iPhone reageert niet en gaat niet aan

Heb je een zwart scherm gekregen, en reageert het niet meer op aanrakingen of op het indrukken van knoppen? Probeer dan eerst om het toestel aan de lader te leggen. Mogelijk is de accu simpelweg leeg. De iPhone start na een aantal minuten (5-10 minuten) automatisch op, zelfs als de accu 0% behaalde.

Gebeurt dit niet, dan kan je proberen het toestel geforceerd op te starten zoals hierboven in de tabel is beschreven. Wil je meer informatie over hoe je dit probleem aan moet pakken? Dan hebben wij hier een heel artikel aan gewijd.

Vorig artikel iPhone valt uit, dit is de oplossing
Volgend artikel iPhone gaat niet meer aan | Dit is de directe oplossing