Telefoon batterij problemen? Dit kan je er tegen doen

Gaat jouw smartphone heel snel leeg, valt het uit terwijl je nog 10-20% batterij hebt of laadt het helemaal niet meer op? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een batterij probleem. Iedere smartphone accu is voorzien van een accu, jammer genoeg is deze tegenwoordig vaak niet te vervangen zonder gespecialiseerde gereedschap en kennis. Gelukkig zijn er heel veel accu problemen die je wel zelf op kan lossen.

Dit zijn de meest voorkomende telefoon batterij problemen

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de meest voorkomende accu problemen waar smartphone gebruikers mee te maken krijgen. Dit zijn:

• De accu is leeg
  • De oplader is kapot
  • De oplaadpoort defect is
  • De smartphone valt uit terwijl er nog 10-20%
  • De batterij is aan vervanging toe

Herken jij je in één van deze punten, of wil je meer weten over deze zaken. Dan is dit artikel speciaal voor jou. Er zijn een paar specifieke tips die alleen toepasbaar zijn voor IOS iPhone gebruikers. Daarom hebben wij een speciaal artikel geschreven speciaal gewijd aan de Apple iPhone accu.

Help, mijn telefoon batterij gaat snel leeg

Dit is verreweg het meest gehoorde probleem van smartphone gebruikers die bij ons in de Repear winkel langskomen. De reden waarom is ook logisch.

Accu’s hebben een beperkte levensduur.

Iedere keer dat je een accu oplaadt zal de maximale capaciteit een heel klein beetje afnemen. Nauwelijks tot niet merkbaar per laadcyclus, maar na een jaar of twee kan dit ervoor zorgen dat jouw smartphone al snel 20% minder lang meegaat.

Gaat jouw telefoon accu snel leeg, dan is het goed mogelijk dat de conditie van jouw batterij lager is geworden door de maanden en jaren heen.

Veel van onze klanten vragen zich dan ook af: Hoe lang gaat batterij smartphone mee?

Dat hangt een beetje af van hoe vaak je jouw toestel gebruikt, maar gemiddeld moet je ervan uit kunnen gaan dat een smartphone zonder enig probleem 2-3 jaar mee kan gaan zonder al te veel in te leveren op accu verbruik. Denk je nu, wanneer batterij smartphone vervangen? Dit hoeft niet direct na 1 jaar. Merk je dat jouw accu na 1,5 tot 3 jaar niet meer zo goed meegaat, dan is dit het perfecte moment om de accu te laten vervangen. De interne chips van de smartphone zijn dan nog goed genoeg om zelfs de nieuwste apps nog jaren te ondersteunen zonder langzaam te voelen, dus een nieuw toestel kopen is in vele gevallen nog niet nodig.

Er zijn natuurlijk ook andere oorzaken waardoor de telefoon batterij snel leeg is. Om ervoor te zorgen dat de accu zo lang mogelijk meegaat hebben wij de volgende tips:

1. Laad je telefoon pas op wanneer het nodig is, vanaf 20% accu of lager.
  2. Zorg ervoor dat je alle apps die je niet gebruikt niet in de achtergrond open laat staan. Je kan dit vaak ook merken wanneer jouw telefoon warm wordt en de batterij snel leeg gaat.
  3. Ditzelfde geldt voor de tabbladen van je internet app. Hoe meer tabbladen er open staan, hoe meer impact dit kan hebben.
  4. Zet de helderheid niet op zijn hoogst als dit niet nodig is. Natuurlijk geeft dit een mooi beeld, maar de accu gaat ook sneller leeg.
  5. Ben je onderweg en heb je geen WiFi signaal? Zet dan je WiFi uit.

De batterij telefoon gaat snel leeg door kou

Wat mensen vaak niet weten, is dat er een zogenoemde optimale buitentemperatuur is voor een smartphone accu. De beste temperatuur om een smartphone te gebruiken is tussen de 15 en 22 graden. Is het kouder of warmer, dan zal de accu sneller leeg gaan of het toestel sneller oververhit raken. Nu merk je het verschil van een paar graden niet, maar gebruik je jouw smartphone tijdens de vrieskou? Dan is het heel normaal dat jouw smartphone vele malen sneller leeg is dan normaal.

Let op je oplader

Gaat jouw toestel niet meer aan, of laadt het niet meer op. Dan kan dit ook aan de oplader, stekkerkop of laadkabel liggen. Vooral als je gebruik maakt van goedkope namaak opladers komt dit probleem vaak voor.

Heb je ook wel eens gemerkt dat er een groot prijsverschil zit tussen sommige opladers en oplaadkabels? In eerste instantie lijken ze allemaal op elkaar. Immers, als een oplader past en werkt, waarom zou het dan slecht zijn?

Toch is het gebruik van goedkope opladers levensgevaarlijk voor jouw telefoon. Goedkope opladers zijn niet onderhevig aan de strenge normen van luxere merken. Niet alleen riskeer je de tamelijk kleine kans op een doorgebrande lader, een slechte oplader zal de gezondheid van je accu ernstig aan kunnen tasten. Daarom raden we je aan om alleen erkende laders te gebruiken die door technici of het merk zelf worden aanbevolen.

Defecte oplaadpoort

Laad jouw toestel niet op, maar ligt het niet aan de lader? Dan kan ook de oplaadpoort zijn. In vele gevallen zit deze poort vol met stof en lint. Iets dat je heel gemakkelijk zelf schoon kan maken! Doe dit echter altijd heel zorgvuldig en voorzichtig. Je wilt immer niet de connectoren beschadigen.

Bij Repear raden wij het gebruik van perslucht aan om de poort schoon te blazen. Heb je dit niet in huis of krijg je moeilijke hoekjes niet goed schoon? Dan kun je voorzichtig een houten tandenstoker gebruiken. Hout geleidt geen elektriciteit en krast minder snel op metaal dan bijvoorbeeld een ijzeren naald.

Is de poort zelf defect, of maakt het geen goed contact meer met de laadkabel? Dan moet de gehele poort waarschijnlijk vervangen worden. Gelukkig is dit geen grote klus, bij Repear regelen we dit binnen 3 uur tijd.

De batterij telefoon ineens leeg, terwijl je nog wel een aantal procent accu had.

Je gebruikt jouw smartphone gedurende de dag op een normale manier. Ineens zie je dat je nog maar 20% batterij hebt. ‘Genoeg om thuis te komen’ denk je. Toch valt ineens jouw toestel uit.

Herken je dit probleem? Dan ben je niet de enige. De oorzaak hiervan is heel simpel, en je kan het zelf thuis oplossen zonder enig gereedschap.

We hebben het net gehad over het feit dat accu’s door de maanden en jaren heen minder capaciteit overhouden. Na jarenlang gebruik kan het zomaar zijn dat er nog maar 80% van de originele capaciteit over is.

Nu kan het gebeuren dat jouw toestel niet doorheeft dat de accu kleiner is geworden. Wanneer het bijna leeg is denkt de smartphone zelf dat er nog 20% stroom aanwezig is. Immers, net uit de fabriek had het 100% batterij gezondheid.

Je moet als het ware jouw telefoon leren dat de accu nu minder groot is als voorheen. Dit proces wordt ook wel telefoon batterij kalibreren genoemd. De manier waarop je dit doet kan per toestel verschillen. Zo is de aanpak voor iPhones anders dan dat voor Android toestellen. Wij raden je aan om specifiek op jouw model en merk smartphone te zoeken voor een geschikte methode.

Vorig artikel Telefoon gaat niet meer aan? Dit is de oplossing
Volgend artikel Is jouw scherm telefoon kapot? Dit moet je echt weten