Telefoon in het water gevallen? Dit moet je doen

Het kan zelfs de meest voorzichtige smartphone gebruiker gebeuren: telefoon waterschade. Misschien heb je een drankje over jouw toestel gemorst, of misschien heb je het per ongeluk in het water laten vallen. Wat de reden ook is, water kan desastreus zijn voor iedere smartphone. Zelfs toestellen die ‘waterdicht’ zijn met een goede IP waarde kunnen waterschade oplopen.

Daarom is het belangrijk om jouw smartphone zo min mogelijk in aanraking te laten komen met water. In dit artikel zullen we wat meer vertellen over:

• Wat je direct moet doen wanneer jouw toestel in het water is gevallen
  • Hoe je telefoon waterschade moet behandelen
  • Of je bij telefoon kapot bestanden overzetten kan
  • Wat IP waardes zijn en of een telefoon waterdicht kan zijn

Telefoon in water gevallen, wat nu?

Is jouw toestel net in aanraking gekomen met water of een andere vloeistof? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Ongeacht of je toestel een hoge IP waarde heeft of niet (hierover later meer) zijn er een aantal stappen die je direct moet ondernemen:

1. Zet jouw toestel direct helemaal uit.
  2. Droog de buitenkant van het toestel af.
  3. Haal het vocht eruit gedurende 24-48 uur door het in silicagel of rijst te leggen
  4. Controleer op waterschade via de indicatie sticker

Waarom je het toestel uit moet zetten

Dit heeft alles te maken met het feit dat elektronica absoluut niet tegen water kan. Wanneer een smartphone aan staat en er water op de interne chips komt kan dit niet alleen leiden tot kortsluiting, maar ook tot directe roestvorming. Deze kleine roestplekjes zijn voor de fijne connectoren op bijvoorbeeld het moederbord uitermate dodelijk. Wanneer dit ontstaat moet in bijna alle gevallen het gehele moederbord (en andere kortgesloten/verroeste onderdelen) vervangen worden.

Staat je toestel uit, dan zal er ook geen stroom doorheen lopen, waardoor de kans op kortsluiting vele malen kleiner is.

Jouw smartphone drogen

De volgende stap is het drogen van de smartphone. Niet alleen de nat geworden buitenkant moet afgedroogd worden, maar ook de binnenkant moet men drogen.

Nu kan je de buitenkant gemakkelijk droog krijgen met een theedoek of papieren handdoek, maar de binnenkant droog krijgen is een stuk lastiger. Repear raadt zeer af om zelf jouw telefoon open te maken. Veel smartphones zijn namelijk voorzien van een speciaal membraan dat het toestel goed af moet sluiten. Zodra je dit openmaakt zal het membraan niet meer goed vast te maken zijn, waardoor waterresistentie en stofbestendigheid erg af zal nemen.

De beste manier om jouw toestel droog te krijgen is door het in een pak met silica-gel te leggen. Dit kennen de meeste mensen als de kleine zakjes die bij aankopen worden geleverd om ervoor te zorgen dat het product niet vochtig wordt. Kleding, elektronica verpakkingen en zelfs sommige voedselverpakkingen worden geleverd met een zakje silica-gel.

Nu hebben de meeste mensen niet een bak vol silica-gel pakjes klaar liggen om een toestel te drogen. Een goed budget alternatief hiervoor is ongekookte rijst.

Laat jouw toestel minimaal 24-48 uur drogen in deze bak voordat je verder gaat. Hierdoor geef je het vocht de tijd om daadwerkelijk uit het toestel te komen. Vooral rijst, ondanks dat het effectief is voor waterabsorptie, heeft erg lang nodig.

Controleer op telefoon waterschade

Zodra jouw smartphone een geruime tijd heeft kunnen drogen is het tijd om te controleren op waterschade. Hiervoor hoef je gelukkig niet het toestel zelf open te maken. Bijna alle smartphones zijn tegenwoordig voorzien van een indicatorstrip. Dit is een soort sticker die normaliter wit is, of wit met roze kruisjes. Is er vocht in jouw toestel gekropen, wat gebeurd met waterschade, dan zal deze sticker helemaal roze of rood zijn.

De plek waar deze sticker zit kan verschillen afhankelijk van het merk en type toestel dat je hebt. Bij de meeste iPhones, Samsung Galaxy toestellen en Huawei smartphones zit dit echter in de SIM kaart opening. We hebben hier specifieke instructies voor Samsung toestellen en iPhones.

Wat zijn IP waardes

Misschien is het je wel eens opgevallen, maar bijna alle telefoons beschikken over een zogenoemde IP certificering. Dit is een internationaal erkende standaard voor water en stofdichtheid, en loopt op tot IP-69. De modernste telefoons die op dit moment verkrijgbaar zijn beschikken over een IP-68 certificaat, waardoor ze nagenoeg helemaal waterdicht zijn, en zelfs een half uur tot een uur onder water kunnen liggen zonder enige schade op te lopen.

Toch is deze garantie minder concreet dan je zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat deze water- en stofdichtheid met gebruik van het toestel afneemt? Na een paar jaar kan het zomaar zijn dat jouw toestel helemaal niet meer waterdicht is. Wij hebben een compleet artikel geschreven over hoe IP waardes werken, en waar jij op moet letten bij het kopen van een waterdichte telefoon.

Telefoon kapot, bestanden overzetten

Dit is een onderwerp waar veel van onze klanten vragen over hebben wanneer ze bij ons in de winkel van Repear langskomen. Stel, jouw smartphone heeft waterschade opgelopen en gaat niet meer aan, hoe zorg je er dan voor dat jouw bestanden veilig zijn?

Het is jammer genoeg heel lastig voor particulieren om bestanden van een kapotte smartphone te redden. Gelukkig zijn veel zaken zoals contacten en foto’s tegenwoordig gekoppeld aan de cloud services van Android en Apple. Je kan via een nieuw (of gerepareerd) toestel weer toegang krijgen tot jouw bestanden.

Echter, er zijn veel bestanden die niet opgeslagen worden in de cloud, deze ben je in veel gevallen kwijt als je niet de apparatuur en kennis hebt om deze te redden. De technici van Repear zijn in staat om het geheugen van jouw toestel te openen, door de telefoon open te maken en gebruik te maken van speciaal gereedschap. Hierdoor kunnen wij in veel gevallen zelfs waterschade oplossen met behoud van gegevens. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens contact met ons!

Vorig artikel Zo werkt IP waterdichtheid
Volgend artikel Telefoon gaat niet meer aan? Dit is de oplossing