Zo werkt IP waterdichtheid

Bijna iedere smartphone die tegenwoordig op de markt komt heeft tot zekere mate een waterdichtheid. Dit wordt aangegeven met het zogenoemde IP klasse waterdichtheid. Het is een gradatie om niet alleen bescherming tegen water aan te geven, maar ook de bescherming tegen stof. Over het algemeen geldt: hoe hoger het getal hoe beter.

Maar dit is een grote versimpeling van de daadwerkelijke werking. Wist je bijvoorbeeld dat een IP-58 smartphone niet perse slechter is dan een IP-67 telefoon? In dit artikel leggen wij je precies uit hoe dit werkt en waar jij als consument op moet letten bij het aanschaffen van een waterdichte smartphone.

IP Waterdicht betekenis

Het tweede getal is dus het belangrijkste getal als het gaat om waterdichtheid. Iets dat waterdicht [ip-x8] is zal compleet waterbestendig zijn. Terwijl een IPx4 alleen beschermt tegen lichte waterstralen, zoals kleine regendruppels.

IP eerste nummerStofbestendingheid
0Geen bescherming
1Bescherming >50mm
2Bescherming >12.5mm
3Bescherming >2.5mm
4Bescherming >1mm
5Bescherming <1mm
6Compleet stofdicht

Welke IP waterdichtheid moet ik nu hebben?

Hopelijk ben je aan de hand van onze tabellen wat wijzer geworden wat IP klasse waterdicht nou precies betekent. Wat jij nodig gaat hebben hangt heel erg af van de mate van bescherming die je zoekt. De meeste mensen zijn op zoek naar een normale smartphone die beschermd is tegen de meeste vormen van waterschade.

De meeste smartphones die je tegenwoordig tegenkomt hebben de volgende IP klasse:

• IP44 waterdicht
  • IP65 waterdicht
  • IP67 waterdicht
  • IP68 waterdicht

IP44 waterdicht – eigenlijk helemaal niet waterdicht

Gelukkig komen we het tegenwoordig maar weinig tegen, want IP44 waterdicht is een term die zichzelf tegenspreekt. Smartphones in deze klasse zijn bestendig tegen kleine regendruppels, dus je kan jouw smartphone prima even gebruiken tijdens een kleine regenbui. Maar in iedere andere situatie zal het niet toereikend zijn.

IP65 waterdicht – Prima voor alledaags gebruik

Wil jij een goede smartphone die ‘waterbestendig’ is voor het dagelijks gebruik? Dan doe je er goed aan om minimaal eentje uit te zoeken met IP65 waterdichtheid. Dit is dus compleet stofdicht, en zal regen en een gemorst drankje over de telefoon met grote waarschijnlijkheid overleven.

IP67 waterdicht – De standaard voor high end smartphones

Zodra je bijna duizend (en in sommige gevallen zelfs meer) euro neer moet leggen voor een high end smartphone, wil je er zeker van zijn dat het niet zomaar aan waterschade kapot gaat. Daarom zijn de meeste luxe smartphones uitgerust met een IP67 waterdicht certificaat. Niet alleen is zo’n toestel compleet stofbestendig, het kan zelfs onderdompeling in water overleven. Dus niet alleen regen en gespilde drankjes, maar ook een ongelukkige val in het bad, de vijver of de wc zal het overleven. Zolang je het toestel er maar snel uit kan vissen.

IP68 waterdicht – De toekomst die er nu al is

Wanneer men denkt aan compleet stof- en waterdichte smartphones, dan denkt men al snel aan gespecialiseerde telefoons die in de bouw gebruikt worden. En dit klopt, er zijn een aantal merken zoals RugGear en Cat die sterke en vaak dikkere (en lompere) smartphones maken voor ruige omstandigheden.

Maar wist je dat op dit moment er al normale IP68 waterdicht smartphones te koop zijn voor particulieren?

Zo zijn de Samsung Galaxy S10e G970 en de Huawei P30 Pro strakke en moderne smartphones die voorzien zijn van alle luxes, inclusief het felbegeerde IP68 certificaat.

Let op: waterdichtheid is niet permanent

Om een toestel waterdicht te krijgen maken smartphone fabrikanten gebruik van verschillende technieken. Zo worden de naden en randen van een smartphone beschermt met een speciale coating. Zodra de smartphone open wordt gemaakt door iemand die hier niet in gespecialiseerd is, zal de waterdichtheid compleet verdwijnen. Immers, de coating zal niet meer effectief zijn. Daarom maken wij bij Repear gebruik van speciale apparatuur om de coating 100% gegarandeerd en veilig te behouden.

Maar ook door de maanden heen kan de kwaliteit van zo’n coating afnemen. Net als het geval bij sluitrubbers van kranen wordt de waterdichte coating van een smartphone naar verloop van tijd broos. Je kan er echter vanuit gaan dat een smartphone binnen minimaal zijn garantieperiode het IP certificaat zal kunnen garanderen.

Sommige smartphones zijn zonder IP certificaat toch waterafstotend

Zo af en toe komen er smartphones op de markt die zelfs zonder IP certificaat toch een zekere mate van waterafstotend zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn OnePlus smartphones zoals de OnePlus 7 en 7 Pro. Deze smartphones hebben officieel geen IP certificaat, maar wanneer men deze smartphones openmaakt zal men wel waterdichte spullen zoals een coating aantreffen.

Dit heeft ermee te maken dat fabrikanten (veel) geld moeten betalen om een telefoon te laten keuren voor een IP certificaat. De keuring wordt namelijk gedaan door een onafhankelijke instantie genaamd de IEC.

Toch zien we dat bijna alle smartphone makers ervoor kiezen om toch een officieel IP certificaat voor waterdichtheid aan te vragen. Zelfs OnePlus kiest er tegenwoordig voor om deze extra prijs te betalen, en natuurlijk door te rekenen op de klanten.

Doe daarom altijd goed onderzoek naar het type toestel wat je wilt kopen, welke IP klasse waterdichtheid het heeft en of dit past bij jouw wensen en lifestyle.